En damenes tale er gjerne en munter affære. Ikke bare fordi kvinner generelt setter mannen i en lystig stemning, men også fordi det virker som om hun liker å få bekreftet nettopp dette.
Damenes tale blir en slags formell respons på den daglige påvirkning vi menn utsettes for. For det er helt klart at kvinnens påvirkningskraft har vært og er betydningsfull for mannens velvære.
Selv om vi kanskje ikke alltid hører etter, eller kanskje ikke en gang forstår hva som blir sagt eller gjort, tro jeg vi veldig ofte i hvert fall registrerer at noe er i ferd med å skje.
To eksempler;

eks. 1: -jente spør gutt om å bli med hjem og smake på en flaske vin.
eks. 2: -jente smiler til gutt og han lar henne gå foran seg inn på badet.

Begge hendelser har en tendens til å trekke i langdrag. I første eksempel er det kanskje ønskverdig, men i det siste eksempelet oppdager sjelden gutten konsekvensen før han utsettes for kalddusjen.

På grunn av menns noe enkle assosiative mønster, er vi altså lette å hanskes med. Men vi må ikke undervurderes. Når en mann leser, eller titter, i kvinneblader, er det for å studere bilder av tilsynelatende hyggelige og tidsriktige kledde eller avkledde kvinner. Når jenter leser kvinneblader er det for å overgå de avbildede modellers frisyrer, negler utdanning og bryster. Jeg antar altså at det er en konkurranse mellom kvinner, og at vi menn sitter på sidelinjen og følger begeistret med. Og som det er med god kunst, vin og raske biler; det er bare de sanne kjennere som vet å sette pris på godt håndtverk innen de respektive felter. Altså , en kvinne kan sminke seg til tenna, uten at en mann uten videre ser skjønnheten i det arbeidet som er blitt gjort for å fremheve eller tildekke de forskjellige kroppsdeler. Kanskje vi menn kunne ha litt å lære av å lese produktbeskrivelsen på de tingene vi ofte ser på badet til jenter vi kjenner.

Prat er noe kvinner blir beskyldt for å utøve i stor grad. Og gjerne i telefon. Og da er det ikke lett å være gutt, og forsøke å forsvare at dersom hun bare venter i 20 minutter, så blir jeg ferdig med å laste ned de siste 2 MB av en eller annen programvareoppdatering jeg så sårt har behov for til mac-en min. I en slik type kommunikasjonskonflikt føler jeg meg fristet til å si, "neimenn se der du, du har jo faktisk en veldig fin naturlig hårfarge, der midt i skillen [med ivrig gestikulering rundt hoderegionen]. Hvorpå hun etter noen øyeblikks forvirring forsvinner inn på nærmeste bad, og jeg trolig får lastet ned mine resterende 2 MB. På den annen side burde jeg kanskje ikke gå til slike ytterpunkter, da varmtvannstanken er ganske liten der jeg bor…

Damenes Tale, nyttårsaften-99

Å holde en liten tale på nyttårsaften, der også kongens tale er innlagt i programmet, er ikke bare greitt. Ikke rart jeg følte meg ett år eldre da kvelden var omme, og et nytt år var godt i gang...