Mine Herrer

Først og fremst må jeg få si at dere ser aldeles lekre ut i kveld, en sann fryd for øyet. For å si det som det er, så fryder vi kvinner oss over dere, ikke bare til fest, men også i det daglige. Dere er jo så deilig kjekke og maskuline ­ i dress og slips eller dongeri og T-skjorte spiller ingen rolle ­ det er trygt og godt å ha dere rundt oss, og vi elsker duften av after-shave! Men som nyansatt kvinne vil jeg her komme med en bekymring, og det gjelder kvinneandelen i firmaet. Vi er vel ca 10% kvinner per i dag, og jeg vil si at det holder. Bør ikke bli flere. Ikke et vondt ord om sosialisme og dele på godene, men vi vil IKKE dele oppmerksomheten deres med flere.

Kvinner har til alle tider analysert og beskrevet mannen, og det er ikke få timer som har gått med til å snakke om dette kjente og kjære tema. Dere menn er på mange områder helt ubegripelig for oss kvinner. Ta f.ex. det typiske trekk at en mann alltid skal klare alt selv, og aldri vil spørre om veien. Hvorfor tar det 4mill mannlige sædceller til å spore opp og befrukte et egg? Ingen av dem vil spørre om veien. Moses gikk i ørkenen i 40 år, han ville heller ikke spørre om veien. Kvinner og menn tenker grunnleggende forskjellig ­ ikke uten grunn at det heter  motsatte kjønn. En kvinne bekymrer seg for fremtiden helt til hun får en mann. En mann derimot bekymrer seg aldri for fremtiden før han får en kone.   Men jeg har oppdaget at prosjektstyringsverktøyet faktisk kan være et utmerket utgangspunkt for å forstå mannen bedre.

Mannen er jo for oss kvinner et prosjekt i seg selv, og ved å dele noen få prinsipper med dere menn så tror jeg vi kan komme nærmere en felles forståelse, og livet vil bli enklere for oss alle:   1. Scopingfasen: finne en mann. Kravspec er viktig, og vi kvinner må også huske på at vi kan ikke være misfornøyde med en vare som vi selv har bestilt. Benchmarking, risikoanalyser og referanser er gode teknikker for å sikre saksbehandlingen og kvalitetssikre beslutningsprosessen. 2. Testfase ­ pilot 1 og pilot 2, kanskje flerpilotering. Stikkord er brukermedvirkning, grensesnitt. Hensikten må være å teste viktige faktorer som ytelse, kapasitet og grunnleggende funksjonalitet. Realistiske forventninger. Menn er enkelt møblert. Vi kvinner ønsker oss f.ex. en myk mann, men ikke så myk at han ikke er tøff. Menn har ikke peiling på forskjellen.  3. Overgang til produksjon, en kritisk fase som krever tett oppfølging men dog på en gjennomført sympatisk og hensynsfull måte slik at vi ikke risikerer stress eller overbelastning. Ettersom tiden går øker utgiftene ­ ofte omvendt proporsjonalt med ytelse. Først skal de ha ny dress, så kommer tannlegeregningen, og så skal de ha sportsbil og kanskje en tupé. Tiden er inne for en kost/nytte vurdering.

Nå kom jeg akkurat til å tenke på at dette gjelder først og fremst menn i ledelsen her i firmaet ­ men dere er til gjengjeld også de kjekkeste! Oppgradering og versjonshåndtering kan være aktuelt, innebærer ofte ”the art of re-bugging”: fare for å erstatte gamle kjente feil med nye ukjente.     Mine herrer ­ vi kvinner vil alltid fascineres og forføres av dere, og vi vil aldri slutte med å analysere og drøfte dere. Dere har alltid en plass i våre liv, våre hjerter og våre hjem. Som Mae West har sagt: Elsk din neste. Og hvis han er høy, flott og forførende, kan det vel ikke være så vanskelig!   Kjære medsøstre, La oss reise oss og utbringe en skål for alle de flotte mennene vi ser foran oss!  

Herrenes tale til julebordet 2004